Kwelderweg 1

9291MD Dokkumer Nieuwe Zijlen

+31 (0)8-500 41 591

Bel voor informatie en boekingen

Vrouwe Klazina

Een prachtige, glanzend witte Bol met bruine zeilen, een Vollenhovense Bol die mensen laat omkijken. Sierlijk gaat zij door het water, voortgedreven door de wind of door de 27pk sterke Craftsman scheepsdiesel (2017). Met haar helder witte kleur, haar mooi gelakte houtwerk en haar bruine zeilen is zij een indrukwekkende verschijning. En haar uitrusting is, zoals u mag verwachten, zeer compleet.

Uitrusting

Aan dek

In de kuip(banken)

Scheepszaken

In de kajuit

Zeilplan

Op het schip zit tevens een plankje waarmee je de losse kompaspaal in de kuip in een handomdraai veranderd in een ontbijttafeltje. En uiteraard heeft ze, net als De Goede Hoop, dat mooie grote schuifluik. In de voorkooien vinden mensen van heel ruim 2m ook voldoende plaats. Het is een genot om met zo’n schip onderweg te zijn. Kortom, klaar voor een prachtige (zwerf) vakantie op het Wad of de Friese meren!
De Vrouwe Klazina is ontworpen door Gipon en gebouwd door Kooijman en De Vries onder bouwnummer 590. Ze meet 8.10m en heeft een diepgang van ca. 70 cm. De Bol biedt voldoende ruimte voor 4 tot 5 personen. In de kajuit heeft u een stahoogte van ruim 1.80m en onder het grote schuifluik ruim 1.90m.

Boek dit schip vanaf € 465,- per weekend

lemster aak de mossel huur een platbodem
lemster aak huren
lemsteraak platbodem zeilen
lemsteraak platbodem waddenzee zeilen
lemster aak zeilen waddenzee

De Mossel

De Lemsteraak “De Mossel” is in 1978 getekend door dhr. Brinksma en werfgebouwd op de “Nieuwe Kielkade.” Een prachtig, matzwarte Lemsteraak met erg fraaie rode bies van 10.45m lengte en maar liefst 3.90m breed.

De Aak is zeer luxe door de werf ingetimmerd en heeft in 2014 een complete refit gehad. Van een nieuw teakdek (massief teak), nieuwe RVS water-en dieseltanks tot en met de nieuwe bekleding van de kussens toe.

Uitrusting

Aan dek

In de kuip(banken)

Scheepszaken

In de kajuit

En nu ook met het meest gewilde onderdeel voor een platbodem:
een oven om heerlijke broodjes in te bakken compleet met een 4 pits gasstel.

Zeilplan

En ja, zij heeft de luxe die een Lemsteraak zo eigen is, een hut met 2 dubbele kooien, een uitschuifbaar dubbele kooi in de kajuit en nog een langsbank, zodat er wel 7 mensen kunnen slapen, een oven met 4- pits gasfornuis, koelkast, een prima 43pk Nanni scheepsdiesel, uiteraard hete lucht verwarming en natuurlijk voorzien van moderne navigatie middelen. En wat heel erg fijn is, het grootzeil wordt gehesen met slechts één enkele val!

3 zware accu’s en een automatisch laadsysteem zorgen ervoor dat er rijkelijk stroom voorhanden is en een walstroomaansluiting is uiteraard aanwezig.

Met een diepgang van slechts 75 centimeter en een “vlakke” bodem is zij zeer geschikt voor ondiepere wateren zoals de Waddenzee en de Friese meren. Droogvallen op de platen is een uiterst plezierige bezigheid en door haar geringe diepgang is een groot deel van het Wad te bezeilen. Ook naast de geulen!

In de kajuit heeft u een stahoogte van ruim 185 centimeter, onder het luik 190 centimeter. De kooien meten 4 x 210cm, 2 x 190cm en 1 x 170cm.

Boek dit schip vanaf € 785,- per weekend

Vrouwe Fortuna

De Vollenhovense Bol “Vrouwe Fortuna” is de laatst gekochte Bol binnen de vloot, een 8.10m Bol uit 1996! Uiteraard naar ontwerp van Gipon en ook gebouwd in Deil.
Een rasechte Vollenhovense Bol, alleen de inrichting is iets anders:

In de kajuit is de keuken aan SB geplaatst, waardoor er aan BB veel ruimte ontstaat. Hier is de U-vormige zithoek gemaakt, waarvan het tafelblad naar beneden gedraaid kan worden zodat ook hier een dubbele kooi ontstaat. Een indeling die het schip bovendien zeer geschikt maakt voor een gezin met (kleine) kinderen.

In de standaard voorkooi  is er de dubbelkooi aan BB en een enkele kooi aan SB. D.m.v. een vulstuk is deze ruimte eenvoudig om te bouwen tot een grote kooi van ca. 250cm x 200cm. Dwars voorin zit nog de zeilkooi, waarop een kind ook een fijne slaapplaats vind.

 En uiteraard is deze Bol ook zeer compleet ingericht net als de andere Bollen. En net als alle andere schepen heeft zij inmiddels ook een nieuwe Craftsman 27pk scheepsdiesel gekregen!

De Vrouwe Fortuna blijkt een erg goede zeiler te zijn, ligt heerlijk op het roer en kan (voor een platbodem) zeer hoog aan de wind.

En die U-vormige bank om de tafel is erg geschikt als speeltafel voor de kinderen. Die is ook prima te gebruiken om een kaartje te leggen of voor een spelletje ‘Mens erger je niet’

Uitrusting

Aan dek

In de kuip(banken)

Scheepszaken

In de kajuit

Zeilplan

Op het schip zit ook een plankje waarmee je de losse kompaspaal in de kuip in een handomdraai veranderd in een ontbijttafeltje. In de voorkooien vinden mensen van heel ruim 2m ook voldoende plaats. Het is een genot om met zo’n schip onderweg te zijn. Kortom, klaar voor een prachtige (zwerf) vakantie op het Wad of de Friese meren!
De Vrouwe Fortuna is ontworpen door Gipon en gebouwd door van Rijnsoever, de opvolger van Kooijman en de Vries onder bouwnummer 908. Ze meet 8.10m en heeft een diepgang van ca. 70 cm. De Bol biedt voldoende ruimte voor 4 tot 5 personen. In de kajuit heeft u een stahoogte van ruim 1.80m en onder het schuifluik ruim 1.90m.

Boek dit schip vanaf € 465,- per weekend

De Goede Hoop

Met haar prachtige donkergroene romp, witte kajuit en klassiek bruine zeilen is zij absoluut een plaatje om te zien. De Goede Hoop is het eerste schip uit de vloot en wordt naast de wind aangedreven door een Craftsman scheepsdiesel van 27pk (2016), die bij geen- of tegenwind u brengt waarheen u wilt. Het scheepje is ooit gebruikt door Dhr. Jan Kooijman (de bouwer) om vaarinstructie mee te geven!

Uitrusting

Aan dek

In de kuip(banken)

Scheepszaken

In de kajuit

Zeilplan

En uiteraard heeft ze dat mooie grote schuifluik. Ontwaken in de Bol met de ochtendzon in het luik, hoe mooi wil je het hebben. In de voorkooien vinden mensen van heel ruim 2m ook voldoende plaats. Het is een genot om met zo’n schip onderweg te zijn. Kortom, klaar voor een prachtige (zwerf) vakantie op het Wad of de Friese meren!

De Goede Hoop is ontworpen door Gipon en gebouwd door Kooijman en De Vries onder bouwnummer 199. Ze meet 8.10m en heeft een diepgang van ca. 70 cm. De Bol biedt voldoende ruimte voor 4 tot 5 personen. In de kajuit heeft u een stahoogte van ruim 1.80m en onder het grote schuifluik ruim 1.90m.

Boek dit schip vanaf € 465,- per weekend

Jan Steen

Met haar helder witte kleur is zij een indrukwekkende verschijning.  Mooi van buiten, compleet van binnen. Van koelkast tot marifoon, van verwarming tot GPS/dieptemeter. De radio/CD-speler is ook geschikt voor uw MP3-speler. En, net als de andere schepen heeft zij ook een teakdek.

Het elektrisch systeem bestaat uit een automatische acculader die de beide lichtaccu’s en de startaccu op peil houdt. Uiteraard werkt dit op de motor en op walstroom

Uitrusting

Aan dek

In de kuip(banken)

Scheepszaken

In de kajuit

Zeilplan

Op het schip zit tevens een plankje waarmee je de losse kompaspaal in de kuip in een handomdraai veranderd in een ontbijttafeltje. In de voorkooien vinden mensen van heel ruim 2m ook voldoende plaats. Het is een genot om met zo’n schip onderweg te zijn. Kortom, klaar voor een prachtige (zwerf) vakantie op het Wad of de Friese meren!
De Jan Steen is ook ontworpen door Gipon en gebouwd door Kooijman en De Vries onder bouwnummer 177. Ze meet 8.50m en heeft een diepgang van ca. 75 cm. De Bol biedt voldoende ruimte voor 4 tot 5 personen. In de kajuit heeft u een stahoogte van ruim 1.90m en onder het grote schuifluik ruim 2.0m.

Boek dit schip vanaf € 525,- per weekend

Over de Vollenhovense Bol

De Vollenhovense Bol is ontworpen begin jaren 1900. Aan de lage wal van de toenmalige Zuiderzee ontstond behoefte aan een betaalbaar, zeer zeewaardig schip. Immers, aan de lage wal kon het behoorlijk spoken!

Scheepsbouwer Kroese bouwt in opdracht van visser Jongman in 1902 de eerste Vollenhovense Bol. Een scheepje met een plat vlak maar met ronde zijden en boegen en een ronde voorsteven. De bouwer liet zich inspireren door zowel de Botter, als de Schokker.

Na de Tweede Wereldoorlog tekende de ontwerper J.K. Gipon in 1961 een Vollenhovense Bol van 8.50 meter die de eerste is geworden van een hele serie Vollenhovense Bollen, waarvan de meesten werden gebouwd door de werf Kooijman en De Vries in Deil aan de Linge.

Gipon tekende de Vollenhovense Bollen in diverse afmetingen:

8.10, 8.50, 9.00, 9.30 en 9.75 meter.

De 8.10 meter is de kleinste en de handzaamste en heeft desondanks ruim voldoende accommodatie voor 4 tot 5 personen. De 8.50 meter tot de 9.75 meter Bollen geven meer ruimte en comfort, maar zijn ook zwaarder te zeilen.

Ook de Jan Steen, De Goede Hoop, Vrouwe Klazina en de Vrouwe Fortuna zijn ontworpen door Gipon en gebouwd door Kooijman en De Vries. De Vrouwe Fortuna is gebouwd in 1996 door Van Rijnsoever, de opvolger van Kooijman en de Vries. Sierlijke, ruime schepen en zeer Waddenzeewaardig. Een Vollenhovense Bol huren is varen met een sierraad op het Wad.

Iemand die 8 jaar lang een 8.10 meter lange Vollenhovense Bol in bezit heeft gehad, vertelt het als volgt:

“Ons schip voldeed aan alle criteria: niet te groot, door 2 personen goed te hanteren, comfortabel interieur met stahoogte en voldoende ruimte voor ons gezin bestaande uit 4 personen. Van buiten stoer en rond van lijn. Het ronde achterschip gaf achter inkomende golven geen kans.”

Vollenhovense Bollen hebben uitstekende zeileigenschappen zoals de resultaten in diverse wedstrijden hebben aangetoond.

Die uitstekende zeilkwaliteiten dankt het aan de evenwichtige tuigage en de goede rompvorm. De stabiliteitscurve voor een platbodem is werkelijk geweldig en grote hellinghoeken zijn niet nodig om goede prestaties te behalen. Sterker nog, vanaf 20 graden hellinghoek is het raadzaam om het eerste rif te steken. Bij een grotere hellinghoek gebruik je de wind als hefboom i.p.v. voortstuwing. Hierdoor is de veiligheid aan boord ruimschoots verzekerd.

De Vollenhovense Bol is de meest zeewaardige platbodem binnen deze lengten!

Boek direct een platbodem

Aan het invullen van dit formulier zijn geen verplichtingen verbonden. Je gegevens worden veilig bewaard en zullen niet worden gedeeld met derden.

Ben je er nog niet helemaal uit? Dat geeft niet.

Claim nu jouw vertrekdatum en beslis later.